Zwemmen met je hond: dit is wat je moet weten!

Is jouw hond een waterrat? Of denk je een zwemtalent in de dop in huis te hebben? Wat leuk! Want zwemmen met je hond is niet alleen superleuk, het is ook een geweldige manier om quality time door te brengen. En stel je voor: jouw hond die als een blij ei door het water dartelt, terwijl jij geniet van zijn/haar spetterende capriolen. Maar wacht even … voordat je enthousiast je handdoek pakt, zijn er een paar dingen die je echt moet weten. Je leest ze hier!

Kan mijn hond wel zwemmen?

De meeste viervoeters kunnen zwemmen, maar dat is niet bij alle rassen een aangeboren talent. Sommige honden, zoals labradors, zijn rasechte zwemmers. Andere rassen daarentegen kunnen wat sneller in de problemen komen, vooral hondjes met een platte snuit (beperkter ademhalingsvermogen) én viervoeters met een lange vacht (kan zwaar worden). Én er zijn natuurlijk ook honden die zwemmen echt niet leuk vinden. Onze tip: eerst voorzichtig proberen en nóóit je hond dwingen.

Heb je een pup? Wanneer hij/zij alle inentingen heeft gehad, mag je ook met hem/haar het water in! Let wel even extra op de temperatuur van het water, je pup heeft nog geen dikke vacht en zal het sneller koud hebben.

Waarom zwemmen met je hond?

Zwemmen met de hond is leuk voor hond en baasje. Veel honden vinden het heerlijk om in het water te plonzen, te spelen of gewoon lekker te pootjebaden. Het is dan ook een ideale manier om even de energie kwijt te kunnen. En naast hartstikke leuk, is het ook supergezond! Zie het als een full-body workout, maar dan mild voor de gewrichten. Daarnaast is zwemmen vooral dé manier voor je hond om af te koelen tijdens de zomermaanden. En …  wie wil er nou niet een natte, vrolijke hond die eruitziet als een verzopen kat?

Zwemgevaar voor honden: een plonsje van voorzichtigheid

Hoewel zwemmen superleuk is, zijn er enkele dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je hond veilig blijft:

  1. Sterke stroming

Vermijd gebieden met sterke stromingen die je hond kunnen meesleuren. Kies voor rustige meren, vijvers of speciaal aangewezen hondenzwemplekken.

  1. Stilstaand water

Pas op voor stilstaand water, dat is de perfecte plek voor nare bacteriën zoals blauwalgen, botulisme en leptospirose. Je hond kan er namelijk behoorlijk ziek van worden!

  1. Diep water

Zelfs de beste zwemmers kunnen moe worden. Houd een oogje in het zeil bij diep water en zorg ervoor dat je hond altijd makkelijk naar de kant kan komen.

  1. Watervergiftiging

Sommige honden krijgen bij het zwemmen met een bal of stok in de bek erg veel water binnen. Zoveel water kan de zoutbalans (natrium- en kaliumniveaus) in het bloed verstoren, waardoor er vocht kan ophopen in de hersenen van je hond. En dat is zeer gevaarlijk. Wees daarom na het zwemmen extra alert op trillingen, sloomheid, moeilijke ademhaling, bleke slijmvliezen, braken en misselijkheid.

Tip: bied je hond voor en na het zwemmen drinkwater aan om de dorst te minimaliseren en te voorkomen dat hij van het zwemwater drinkt.

Let op! In het Nederlandse zeeschuim zitten hoge concentraties PFAS en daarom wordt het door de overheid afgeraden om honden erin te laten spelen. 

Waar kun je terecht voor een frisse duik?

Er zijn genoeg plekken in Nederland waar je hond lekker kan plonzen. Hier zijn vijf populaire losloopgebieden met zwemwater:

  1. Loonse en Drunense Duinen (Noord-Brabant)

In dit nationale park mag je hond op meerdere plekken loslopen. Halverwege de loslooproute bij De Roestelberg (4,5 km lang) vind je een groot ven, waar honden heerlijk kunnen zwemmen.

  1. Erkemederstrand (Flevoland)

Met ruim 1,5 km aan hondenstrand is er hier voor jouw hond genoeg plek om een frisse duik te nemen. Even klaar met zwemmen? Dan kan je ook nog een fijne wandeling maken over de dijk.

  1. Landgoed Groenendaal (Noord-Holland)

Aan de rand van het losloopgebied in dit prachtige wandelbos kan je hond heerlijk zwemmen. Het losloopgedeelte is bovendien ook nog eens volledig omheind.

  1. De Middelwaard (Utrecht)

In het losloopgebied De Middelwaard kan je heerlijk wandelen met je hond rond een grote zwemplas. Het is wel belangrijk dat je hond onder appèl staat, want in het gebied lopen ook paarden en Schotse hooglanders rond.

  1. Strand Monster (Zuid-Holland)

Het strand bij Monster is de perfecte plek om even uit te waaien met je viervoeter. Ten noorden van strandopgang Molenslag is je hond het hele jaar welkom. Loslopen is ook toegestaan. Nabij het strand vind je overigens ook een speciaal omheinde hondendijk.

Tip! Op zoek naar een plek bij jou in de buurt om te zwemmen met je hond? Kijk dan eens op www.doggydating.com. Op deze website vind je een lijst met veel losloopgebieden in Nederland en kan je ook specifiek zoeken op losloopgebieden met zwemwater.

Extra zorg na het zwemmen

  • Spoel je hond indien mogelijk direct goed af na het zwemmen om zout, chloor en bacteriën uit de vacht te verwijderen.
  • Droog de oren van je hond goed af om oorontstekingen te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat je hond voldoende drinkt om gehydrateerd te blijven.

Van zwemmen krijg je trek

Na een heerlijke zwempartij heeft je hond vast trek gekregen. Wat is er nu beter dan je hond te verwennen met een snack of – eenmaal thuis – een smakelijke maaltijd van Smuldier? Onweerstaanbaar lekker vers vlees waar je viervoeter weer helemaal van oplaadt. Smullen!

Vers vlees: is het óók geschikt voor puppy’s?
Vers vlees: is het óók geschikt voor puppy’s?
Beestjes buiten boord: de gids om vlooien en teken te verslaan!
Beestjes buiten boord: de gids om vlooien en teken te verslaan!
Heeft mijn hond verlatingsangst?
Heeft mijn hond verlatingsangst?
Volg ons: