Veelgestelde vragen

Heb je een vraag aan Smuldier? In de veelgestelde vragen hieronder vind je veel vragen en antwoorden. Staat jouw vraag er niet bij? Stuur ons dan een berichtje via een van onze social media kanalen. We helpen je graag!

Vind hier je antwoord

Heeft Smuldier een tevredenheidsgarantie of retourbeleid?

Heb je een product van Smuldier dat niet aan je verwachtingen voldoet? Of wil je hond het voedsel niet eten? Dan raden we aan om eerst contact op te nemen met de winkel waar je het product hebt gekocht. Veel winkels hebben hun eigen retour- en terugbetalingsbeleid.

Krijg je geen hulp van de winkel of wil je liever rechtstreeks contact met Smuldier? Wij helpen je graag. Bekijk hier hoe je ons kunt bereiken.

Heeft Smuldier verschillende smaakopties voor honden?

Smuldier heeft verschillende soorten hondenvoer in het assortiment in allerlei verschillende heerlijke smaken. Elk product bestaat uit verschillende ingrediënten om aan de voedingsbehoeften van honden te voldoen. Klik op het type product of de smaak voor meer informatie over de ingrediënten.

Compleet 400gEend & Rund
 Rund & Kip
 Pens & Hart
 Hart
 Pens & Vlees
 Kip
 Vlees
  
Aanvullend 400gRundvlees
 Runderpens
 Kip
  
Compleet 4x60gLam met rijst
 Rund met groenten
 Lam met groenten
  
Vers vlees Brokjes 300gLam met rijst
 Kip met groenten
 Rund met groenten
Vers vlees Brokjes 500gEend met groenten
Kip met groenten
Runderpens met groenten
Lam met groenten
Rund met groenten
ToppingKip
Lam
Zalm


Door de BrokRunderragout
 Lamsragout
 Eendenragout
 
SmulsnacksOvengebakken Hapjes
 Ambachtelijke gegrilde Mini Burgers
 Langzaam gegaarde Worstjes
Hoe lang kan ik een geopende zak Smuldier (uit de vriezer) bewaren?

Heb je een bevroren zak Smuldier geopend, maar houd je nog wat over? Bewaar de rest van de zak dan in de koelkast. Volg hierbij altijd de specifieke instructies op de verpakking. Als je een geopende zak gebruikt, controleer dan altijd of het vlees niet onaangenaam ruikt of verkleurd is voordat je het aan je hond geeft.

Als je niet verwacht het overgebleven voedsel snel te gebruiken, kun je overwegen om het in porties te verdelen en in te vriezen. Bevroren producten kunnen tot drie maanden in de vriezer worden bewaard. Denk eraan om ontdooide producten van Smuldier niet opnieuw in te vriezen.

Hoe ontdooi ik het vers ingevroren vlees van Smuldier?

Het ontdooien van het vers ingevroren vlees van Smuldier kan op verschillende manieren:

In de koelkast
Deze methode kost wat tijd, maar is wel de beste manier. Leg de verpakking of het afgesneden stuk (in een bakje) in de koelkast. Kleinere stukken vlees kunnen binnen 24 uur ontdooid zijn.

In koud water

Voor een snellere methode kun je het vlees in de verpakking in een bak met koud water leggen. Het water moet elke 30 minuten vervangen worden om ervoor te zorgen dat het vlees continu in koud water ligt. Kleine stukken vlees kunnen binnen ongeveer twee uur ontdooid zijn. Grotere stukken kunnen enkele uren nodig hebben.

Ik heb een stukje bot gevonden in het Smuldier product, wat moet ik hiermee doen?

Het eten van rauwe botjes is niet schadelijk voor jouw hond. In de maag en darmen zullen deze stukjes grotendeels verteerd worden door de aanwezige maagsappen en enzymen in de darmen. Buiten dat zijn botjes zeer rijk aan calcium en fosfor.

Is Smuldier geschikt voor honden die gevoelig zijn voor bepaalde granen of gluten?

Ja, de producten van Smuldier zijn geschikt voor honden met een glutenvrij dieet. Sommige van onze producten bevatten rijst. Deze rijst is glutenvrij en hypoallergeen en kan dus zonder aarzelen worden gevoerd.

Is Smuldier geschikt voor katten?

Ja, de producten van Smuldier zijn ook geschikt voor katten. Maar houd er rekening mee dat het voor katten geen complete maaltijd is. Katten hebben voldoende taurine nodig. Taurine is een essentieel aminozuur dat katten (anders dan honden) niet zelf kunnen aanmaken en daarom via voedsel binnen moeten krijgen. Als je de complete maaltijden van Smuldier aanvult met extra taurine, voldoet dit ook voor katten aan de voedingsbehoeften.

Is Smuldier geschikt voor puppy’s?

Vers vlees kan voor puppy’s vanaf 3 maanden een waardevolle aanvulling zijn op het dieet. Het is belangrijk om daarbij een aantal factoren in overweging te nemen voordat je met dit type voeding begint.

Allereerst, puppy’s hebben specifieke voedingsbehoeften om hun snelle groei en ontwikkeling te ondersteunen. Hoewel vers vlees een uitstekende bron van eiwitten is, biedt het mogelijk niet alle voedingsstoffen die je puppy nodig heeft. Bijvoorbeeld, het kan moeilijk zijn om voldoende calcium en fosfor te bieden, die van vitaal belang zijn voor botontwikkeling, alleen van vers vlees. Daarom is het vaak nodig om vers vlees te combineren met een evenwichtig puppyvoer of om voedingssupplementen toe te voegen aan het dieet van je puppy.

Ten tweede, het introduceren van nieuwe voedingsmiddelen aan een puppy moet geleidelijk gebeuren om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Als je ervoor kiest om vers vlees aan het dieet van je puppy toe te voegen, begin dan met kleine hoeveelheden en houd de reactie van je puppy in de gaten.

Over het algemeen, het voeden van vers vlees aan een puppy kan gunstig zijn, maar het moet op de juiste manier worden gedaan en in balans zijn met andere voedingsstoffen die je puppy nodig heeft. Het is altijd een goed idee om met je dierenarts te praten voordat je belangrijke wijzigingen in het dieet van je puppy aanbrengt.

Kan ik brokken combineren met vers vlees?

Over het algemeen hebben honden geen problemen met het gecombineerd voeren van brok en vlees. Het verteringsstelsel van de hond is in staat om zich aan te passen aan de voeding die de hond binnenkrijgt. Een vers vlees maaltijd is doorgaans zowel wat geur als smaak betreft aantrekkelijker voor de hond, waardoor het toevoegen van vers vlees aan de brokkenmaaltijd juist voor extra enthousiasme bij de hond zal zorgen!

Wel is het belangrijk om te weten dat iedere hond anders kan reageren; er zijn honden met een gevoelig spijsverteringsstelsel die last kunnen krijgen wanneer diverse soorten voedingen met elkaar gecombineerd worden. Dit resulteert dan bijvoorbeeld in kortdurende diarreeklachten. Daarom kan je het beste kijken naar welke variant goed bij jouw hond past.

Volledige of aanvullende voeding

Volledige voeding bevat alle voedingsstoffen die een hond dagelijks nodig heeft. Dit in tegenstelling tot aanvullende voeding, waar niet alle voedingsstoffen aanwezig zijn. Wanneer je verschillende voedingen wilt combineren, is het  belangrijk om te weten of ze volledig of aanvullend zijn.

Zijn beide voedingen volledig? Dan kun je ze uitwisselen met elkaar. Is het vlees aanvullend en zijn de brokken volledig? Let dan extra goed op de hoeveelheid vlees die je toevoegt. Op de verpakking staat overigens altijd aangegeven of het volledige of aanvullende voeding betreft.

Praktijkvoorbeeld

Situatie 1: Brokken en vlees vallen allebei onder volledige voeding

Omdat beide voedingen volledig zijn, kun je een deel van de brokken vervangen door vlees. Maar omdat vlees veel meer vocht bevat (tussen de 60 en 80%) dan brokken (10-14%), zul je qua aantal grammen meer vlees moeten geven.

Stel je hebt een hond van 15 kg. Een dagportie brokken zou dan 200 gram zijn en een dagportie vlees is bijvoorbeeld 380 gram. De hond krijgt 2 keer per dag eten. Wanneer je de helft van de brokkenmaaltijd wilt vervangen door vlees, betekent dat dat je 100 gram brokken moet vervangen door 190 gram vlees.

Dat kan op verschillende manieren. Je kunt ervoor kiezen om je hond in de ochtend brokken te geven en in de middag vlees. Of misschien vind je het fijn om beide keren vlees en brokken door elkaar te mengen. In onderstaande tabel lees je welke verhoudingen je kunt gebruiken voor een hond van 15 kg. Maar wat is nu het beste? Dat is maar net waar je hond het beste op reageert. Uitproberen en goed opletten dus!

Hond krijgt:Voermoment 1Voermoment 2
Alleen brokken100 gram brokken(= 1/2e dagportie)100 gram brokken(= 1/2e dagportie)
Alleen vlees190 gram vlees(= 1/2e dagportie)190 gram vlees(= 1/2e dagportie)
Brokken en vlees gemengd50 gram brokken 95 gram vlees(=1/4e dagportie brok en 1/4e dagportie vlees)50 gram brokken 95 gram vlees(=1/4e dagportie brok en 1/4e dagportie vlees)
‘s ochtends brokken  ’s avonds vlees100 gram brokken(= 1/2e dagportie brok)190 gram vlees(= 1/2e dagportie vlees)

Situatie 2: De brok is volledige voeding en het vlees aanvullende voeding

Wanneer het vlees aanvullende voeding is, beschouwen we het als een smaakversterker voor door de brok. Een echt smulmoment voor de hond. Het advies is om per 100 gram brokken, 30 gram smaakmaker toe te voegen en deze goed door de brok te mengen.

Kan ik Smuldier bevroren aan mijn hond geven?

We raden aan om Smuldier niet bevroren aan je hond te serveren. Hoewel het niet direct schadelijk is, kan het wel leiden tot buikpijn als je viervoeter te veel koud voedsel eet. Bevroren voer heeft minder geur en is daardoor minder smakelijk. Dus voor een blije buik en een kwispelende staart, serveer je Smuldier het beste op kamertemperatuur!

Op welke manier zet Smuldier zich in voor duurzaamheid?

 • Bijna al onze verpakkingen zijn gemaakt van monoplastic. Monoplastic bestaat uit slechts één materiaal in plaats van een mix. Dat maakt het makkelijker sorteerbaar en recyclebaar tot nieuw, hoogwaardig plastic. Doe de plastic verpakking in de juiste afvalbak of -zak. Zo help je mee om zoveel mogelijk plastic te kunnen hergebruiken.
 • Smuldier wordt gemaakt van hoogwaardige restromen uit de vleesproductie voor humane consumptie. Door deze stromen te gebruiken worden geen dieren speciaal voor Smuldier geslacht en vinden deze reststromen een nuttige bestemming.
 • Bij productie van hondenvoer is hygiëne erg belangrijk. Hierom wordt de productieruimte elke dag grondig schoongemaakt met heet water. Dit schoonmaakwater wordt opgewarmd met de restwarmte die vrijkomt bij het invriezen van het hondenvoer.
 • Lekkage van ouderwetse (synthetische) koudemiddelen uit vriesinstallaties kunnen een sterk broeikaseffect hebben. De invries- en opslagvriezer voor Smuldierproducten maakt gebruik van CO² als milieuvriendelijk koudemiddel.
Waar kan ik Smuldier kopen?

Je vindt Smuldier bij onderstaande supermarkten in het diepvriesvak en/of in het gewone diervoedingschap. Bij een aantal supermarkten kun je ons hondenvoer online bestellen. Ook handig als je wat groter in wilt kopen.

 • Albert Heijn Nederland
 • Albert Heijn België
 • Jumbo
 • Superunie
 • Plus
 • Lidl
 • Coop
 • Dirk
 • Dekamarkt
 • Hoogvliet
 • Jan Linders
 • Boni
 • Boon
 • Nettorama
 • Poiesz
 • Spar
 • Vomar

Niet bij alle winkels liggen alle producten van Smuldier. Bekijk op de productpagina’s in welke supermarkten het specifieke product verkrijgbaar is. Helaas kunnen wij niet nagaan of dat ook voor het filiaal van jouw keuze geldt. Is het in jouw filiaal niet verkrijgbaar? Vraag het dan eens na bij de klantenservice van je supermarkt of kijk of je het online bij je supermarkt kunt bestellen.  

Waarom geeft vers vlees minder ontlasting dan brokken?

Vers vlees bevat minder vezels en meer vocht dan brokken, dit zorgt voor minder ontlasting.

Waarom is de verpakking van de 400gr producten van Smuldier gewijzigd? Is de inhoud ook veranderd?

Het nieuwe design zorgt ervoor dat de producten nu nog beter zichtbaar zijn in het vriesvak van de supermarkt, waardoor het makkelijker wordt om ze te vinden. De duidelijkere smaakvermelding op de verpakking helpt daarnaast om de favoriete smaak van je hond sneller te herkennen.

Belangrijk om te weten is dat alleen de verpakking is veranderd; de inhoud van onze producten is onveranderd gebleven en biedt nog steeds dezelfde kwaliteit en smaak die je gewend bent van Smuldier.

Waarom is het beter om ingevroren Smuldier te ontdooien in de koelkast?

Deze methode kost wat tijd, maar is wel de beste manier om bacterievorming tegen te gaan. Wanneer je Smuldier buiten de koelkast ontdooit, komt de buitenkant van het vlees op een gegeven moment boven de 8 graden terwijl het van binnen nog bevroren is. Boven de 8 graden ontstaat een ideale situatie voor bacteriën om verder te groeien. In de koelkast blijft ook de buitenkant altijd onder de 8 graden, waardoor bacteriën zich niet kunnen vermeerderen.

Waarom is mijn Smuldier product niet altijd hetzelfde van kleur?

Smuldier is een natuurproduct. Er kan daardoor altijd wat verschil zitten in de kleur van het vlees van de ene koe of de andere. Voor onze producten met pens is dat anders. Pens ziet er wat groenig uit. Dat komt door het gras dat koeien eten als ze in de wei staan. Als de koeien op stal staan, worden ze gevoerd met onder andere kuilgras en droogvoer. In dat geval is de pens wat lichter van kleur.

Wat is de ideale portie voor mijn hond?

In de tabel zie je hoeveel voeding je hond per dag ongeveer nodig heeft. Dit hangt af van het gewicht van je hond.

GEWICHT HOND (KG)VOER (G) PER DAG
1-550-175
5-10175-300
10-20300-500
20-30500-675
30-40675-850
40-60850-1150

Dit voedingsadvies is een richtlijn. De daadwerkelijke behoefte van een hond hangt onder meer af van leeftijd, ras en hoe actief een hond is. Zorg er ook voor dat je hond altijd toegang heeft tot vers drinkwater.

Wat is het verschil tussen Complete en Aanvullende voedingen?

Complete voeding bevat alle voedingsstoffen die een hond dagelijks nodig heeft. Dit in tegenstelling tot aanvullende voeding, waar niet alle voedingsstoffen aanwezig zijn. Wanneer je verschillende voedingen wilt combineren, is het belangrijk om te weten of ze compleet of aanvullend zijn.

Zijn beide voedingen volledig? Dan kun je ze uitwisselen met elkaar. Is het vlees aanvullend en zijn de brokken compleet? Let dan extra goed op de hoeveelheid vlees die je toevoegt. Op de verpakking staat overigens altijd aangegeven of het complete of aanvullende voeding betreft.

Volg ons: