Speelgoedtips voor je hond

‘Honden die wat slimmer zijn, willen graag leren.’

Ingrids hond Bas wil met haar spelen. Hij bijt dan in haar benen of kleren, dus Ingrid besluit op zoek te gaan naar geschikt speelgoed voor haar hond. In de dierenspeciaalzaak komt ze in een walhalla terecht, waar ze moeilijk kan kiezen uit het enorme aanbod. Want welk speelgoed is het meest geschikt voor haar hond?

In de podcast ‘Wie laat de hond uit?’ bespreken drie hondenbezitters het wel en wee van het leven met hun hond. In elke aflevering schuift een hondenexpert aan om dieper in te gaan op een specifieke vraag. In deze aflevering bespreken Jet, Lysbeth en Marieke hun ervaringen met hondenspeeltjes. ‘Opperhoofd’ hondenspeeltjes Maaike Stoker van dierenspeciaalzaak ZOO&ZO praat mee en vertelt over de verschillende hondenspeeltjes die op de markt zijn.

Kauwbehoefte

Hondenspeelgoed is niet alleen leuk voor je hond, maar verbetert ook de gezondheid. Zoals het bevredigen van de kauwbehoefte. Kauwen is belangrijk voor je hond. Het is natuurlijk gedrag, maar kauwen kan ook gevaarlijk zijn. Probeer daarom kauwspeelgoed eerst rustig uit bij je hond. Hou dan toezicht om te kijken hoe de hond op het speelgoed reageert, voor je je hond alleen laat met het speelgoed.

Marieke is dierenartsassistent geweest: “Wij hebben bij de dierenartsenpraktijk gezien dat een hond ver achter in z’n bek een stukje hout had zitten na het kauwen op een stok. En ook het gooien met stokken: het lijkt heel leuk, maar het is heel gevaarlijk. Het zal echt niet de eerste hond zijn die daardoor één van zijn lichaamsdelen doorboord krijgt.”

“Hondenspeelgoed is veilig gemaakt, maar niet elk speelgoed is voor elke hond geschikt. Je hond kan een hondenspeeltje ook snel kapotbijten of zich bezeren. Daarom is het verstandig om advies te vragen bij de experts van de dierenwinkel, zodat wij kunnen kijken naar wat voor hond de klant heeft.

“Het is afhankelijk of je een pup hebt of een grote hond en wat de behoefte is van je hond. Bij kauwbehoefte is bijvoorbeeld een Nylabone een goede keus, zodat ze de kaakbeweging kunnen trainen en de tanden schoonhouden”, legt Maaike Stoker uit.

Denkspelletjes

Een andere vorm van hondenspeelgoed zijn de denkspelletjes. Met een pup kan je geen wandeling van twee uur maken, dat is voor de pup niet gezond. Maar ze hebben wel de energie. Hoe ga je dan de pup moe maken? Dat kun je doen door denkspelletjes of dingen te verstoppen.”

Je hebt denkspellen op verschillende levels. Bijvoorbeeld een activity board, die heb je ook voor baby’s. De hond leert om op een knopje te drukken of dingen te verschuiven, waarmee ze een luikje met eten open laten gaan. Je moet zo’n denkspel opbouwen met de hond. Bij een hoger level is de moeilijkheidsgraad hoger, dan moet je hond bijvoorbeeld twee handelingen uitvoeren.

Wij willen ook blijven leren en ontdekken en dat wil een hond ook. Het is ook goed om je hond mentaal gezond te houden. Maaike geeft als tip om hondenspeeltjes te verstoppen, zodat je er als eigenaar een spel van maakt met je hond. En dat je hond niet verveeld raakt door een speeltje, maar juist steeds opnieuw verrast wordt.

Geborgenheid

Knuffels werken stressverlagend voor je hond. Vooral als je net een puppy in huis hebt, geeft een knuffel je puppy vertrouwen en rust in de eerste periode.

Knuffels voor honden wijken af van de knuffels die we kennen voor kleine kinderen. Voor honden heb je knuffels waar touw in verwerkt zit. Daardoor is het sterker dan een pluche knuffel voor kinderen.

The Little Buddy is een schaapje en je hebt hem ook in een berenvariant. En daar zit een heartbeat-pompje in. Puppies halen daar veel geborgenheid uit. Een puppy gaat voor het eerst in een auto, komt bij iemand in een nieuw huis, nieuwe geurtjes, eventueel kinderen, noem het maar op. Met zo’n knuffel kunnen ze hun eerste zelfvertrouwen even terugwinnen.

Snacks

Wij worden ook gelukkig van lekker eten, dus een hond heeft dat ook. Marieke: “Laatst had ik een bruiloft en toen was de hond de ringendrager. Tijdens de ceremonie moest ‘ie, als pup zijnde, vier maanden oud, toch rustig gaan liggen. Ik heb twee Kongs mee gehad, die helemaal gevuld waren.”

Kong is een merk hondenspeeltjes. Het meest bekend van het rubber piramidevormig hondenspeeltje dat hol is vanbinnen. Je hond kan ermee spelen, maar je kunt het ook gebruiken om het te vullen met voedsel. Je hond kan de de vulling uit het voorwerp peuteren. “Hij is de hele ceremonie stil geweest.”

Wil je nog meer tips over de keuze voor speelgoed voor je hond? Luister aflevering 17 van de podcast ‘Wie laat de hond uit?’ Ook te beluisteren via de bekende podcastkanalen.

Je huis voorbereiden voor de komst van een hond
Je huis voorbereiden voor de komst van een hond
Hoe ga je om met vuurwerkangst bij je hond?
Hoe ga je om met vuurwerkangst bij je hond?
Beestjes buiten boord: de gids om vlooien en teken te verslaan!
Beestjes buiten boord: de gids om vlooien en teken te verslaan!
Volg ons: