Je huis voorbereiden voor de komst van een hond

‘Zet de vaas die je van je oudtante geërfd hebt een plankje hoger.’

Wat kan je doen om je huis zo goed mogelijk voor te bereiden op de komst van een hond? Hondeneigenaren Jet, Lysbeth en Marieke praten met elkaar over dit onderwerp in de derde aflevering van de podcast ‘Wie laat de hond uit?’. Gedragsdeskundige Linda Zegers, van stichting Hulphond, geeft bruikbare tips.

Marieke was gewend om haar spullen in huis te laten slingeren. Toen haar pup in huis kwam kon dat niet meer. De regel in huis werd: ‘Als de pup iets oppakt, dan is het je eigen schuld en heb je het zelf laten slingeren. Het werd bij ons dus weer netjes in huis, geen rondslingerende schoenen meer.’, vertelt Marieke.

Jet is er vanaf het begin vrij relaxt in geweest. ‘Het kan eens per ongeluk gebeuren dat er een plasje hier of daar in huis gepleegd wordt. Tja, je ruimt het op, maar probeert het ook af te leren. Verder heb ik plekjes in huis gecreëerd voor mijn nieuwe hond.’

Rommel laten slingeren

Linda Zegers adviseert om waardevolle spullen op te ruimen voor de hond komt. ‘Niemand is 24 uur per dag scherp, dus dingen gaan je toch overkomen. Let op mooie planten en elektriciteitskabels.’ Jet vult aan dat oortjes (draadloze koptelefoons) ook gemakkelijk blijven slingeren en aantrekkelijk zijn voor een pup om aan te knagen. ‘Ja’, beaamt Linda Zegers, ‘alles waar een draadje aan zit, vinden ze lekker.

Wat je ziet is dat honden graag spullen van jou pakken. Dat lijken vaak spullen die je het meest gebruikt. En dat is niet zo gek. Daar zit ook het meest jouw geur aan. ‘Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar ik ga er vanuit dat ze zich daarmee veiliger voelen.’, zegt Linda Zegers.

Regels bepalen

Het kan een leuk spelletje worden voor je hond, om juist de spullen te pakken waar jij het meest op reageert. ‘Geef je hond de ruimte om de regels te leren kennen. De hond kijkt vooral naar jou en heeft zelf nog geen mening. Bepaal dus vanaf dag één op een consequente manier de regels.

‘Ik sprak ooit mensen die zeiden: aan die oude boekenkast in ons huis mag de pup wel knagen, dat maakt ons niet uit. Maar als de pup dat bij deze boekenkast mag, dan gaat hij hetzelfde doen als er een nieuwe boekenkast komt. Denk daar dus goed over na’, adviseert Linda Zegers.

‘Als jij voor het eerst op een nieuw kantoor komt, wil jij ook weten van wie welk bureau is en waar het koffieautomaat is. Zo is het ook met een hond die bij je in huis komt wonen. Jij kan je hond daarbij helpen.’

Afleiding

Linda Zegers: ‘Zorg voor voldoende afleiding voor je nieuwe hond, om te voorkomen dat hij aan jouw spullen gaat knagen. Knagen is belangrijk voor een hond en werkt geruststellend. Haal altijd minstens drie speeltjes in huis waar je hond op mag kauwen. Een hond verkent zijn omgeving met zijn bek.’

‘Help je hond om bij een knauw-behoefte naar het speeltje te gaan. Als je hond op een tafelpoot kauwt, dan loop je naar je hond toe en bied het speeltje aan. Zorg dan dat je hond er een stukje achteraan moet lopen. Zo leer je je hond dat het bij een kauw-behoefte zelf naar het speeltje moet lopen.’

Wil je nog meer tips over het werken aan de hechting met je nieuwe hond? Luister aflevering 1 van de gloednieuwe podcast ‘Wie laat de hond uit?’ Ook te beluisteren via de bekende podcastkanalen.

Vind een hond die bij je past
Vind een hond die bij je past
Hoe ga je om met vuurwerkangst bij je hond?
Hoe ga je om met vuurwerkangst bij je hond?
Waarom vers vlees goed is voor je hond: een smakelijke én gezonde keuze!
Waarom vers vlees goed is voor je hond: een smakelijke én gezonde keuze!
Volg ons: