Hoe ga je om met vuurwerkangst bij je hond?

Geschreven door Smuldier

Je zou denken dat vuurwerkangst geen issue is dit jaar, door het vuurwerkverbod. Helaas hebben nog steeds veel honden last van (illegaal) afgestoken vuurwerk. Dat begint vaak al in oktober en november. In een aflevering van de podcast ‘Wie laat de hond uit?’ vraagt luisteraar Mieke zich af hoe ze haar bange hond het best uit kan laten als er in de weken voor Oud & Nieuw al geknald wordt. Presentator Jet Sol gaat in gesprek met hondenbezitters en dierenarts Evelien van der Waa over dit onderwerp.

Evelien van der Waa heeft zich gespecialiseerd in angst voor vuurwerk bij honden en geeft bruikbare tips hoe je je hond hiermee kan helpen. Heb je een hond die bang is voor vuurwerk, begin dan op tijd om hier iets mee te doen. Het vervelende bij angst is dat het erger wordt, als je er niks aan doet. De angst kan zich uitbreiden (= generaliseren) naar andere geluiden die op vuurwerk lijken.

Trainen

Bij pups en jonge honden die nog niet bang zijn, is het heel goed mogelijk om ze te trainen met behulp van geluidsfragmenten op tv, computer of telefoon. Je leert je pup dan als het ware dat deze geluiden ‘leuk’ zijn in plaats van eng. Zolang je hond geen signalen van angst laat zien, ga je de geluidssterkte voorzichtig opvoeren. Het is belangrijk om dit regelmatig te blijven oefenen gedurende het jaar. Laat je hond wel angst of ongemak zien, dan moet je een stapje terug.

Ook bij honden die al bang zijn voor vuurwerkgeluiden kun je deze training gebruiken, alleen is dat veel moeilijker. Het hangt af van de angst van de hond, hoe erg is die angst en is de angst alleen voor de knallen of ook voor andere aspecten van vuurwerk, zoals de luchtdrukverandering, lichtflitsen of kruitdampen. Alleen bij eenvoudige angst (echt alleen voor de geluiden van de knallen) kun je dit zelf gaan trainen. In alle andere gevallen moet het onder begeleiding van een gedragstherapeut en eventueel ondersteund met medicijnen (via de dierenarts) die angst verminderen.

Kleding voor je hond

Er bestaat een soort jas voor je hond, een Thundershirt. De jas werkt net als het inbakeren bij baby’s. Het geeft druk op het lichaam, waardoor je hond rustiger wordt. Evelien heeft meerdere eigenaren die tevreden zijn over het Thundershirt bij hun hond. Heel belangrijk is dat het goed past: het moet voldoende druk geven op het lichaam.

Ook zijn er oordoppen voor je hond (Mutt muffs). Deze oordoppen zet je over de oren van je hond heen, waardoor hij veel minder last heeft van geluiden. Je moet je hond wel trainen om de oordoppen op te zetten. Niet alle honden zullen het prettig vinden om iets op hun kop te hebben, maar het is een praktisch hulpmiddel.

Medicijnen

Dierenartsen kunnen medicijnen voorschrijven voor honden die heel bang zijn. Deze werken vaak goed. Op dit moment zijn er drie geregistreerde diergeneesmiddelen voor vuurwerkangst bij honden (Pexion, Sileo en Multipam). Het nadeel is dat je deze medicijnen maar een beperkte periode, maximaal een week, mag geven. De periode dat er knallen zijn is echter veel langer.

Gelukkig zijn er naast de echte medicijnen ook voedingssupplementen en producten op basis van plantaardige stoffen die kunnen helpen bij vuurwerkangst en die je wel langere tijd mag geven. Vaak bevatten deze producten stoffen als L-Theanine (Telizen) of L-tryptofaan (Puur Tranquil).

Een product, dat ook veel door dierenartsen wordt voorgeschreven, heeft als werkzame stof een melkeiwit alfa casozepine (Zylkene). Dit eiwit heeft een rustgevend effect op honden. Bij voedingssupplementen moet je in het algemeen wel wat langer van tevoren beginnen met geven. Voor Zylkene is dat twee weken.

Evelien gebruikt zelf al meer dan twintig jaar een product op basis van planten. Hier zitten onder andere haver, hop en passiebloem in. Deze planten hebben allemaal een rustgevend effect, zonder dat de hond sloom wordt. Eigenaren melden dat hun hond met de druppels buiten relaxter is, nog wel uitgelaten kan worden en in huis ook rustiger is.

Wat kun je zelf doen als eigenaar?

Er zijn verschillende dingen die je als eigenaar zelf kunt doen. Je kunt in huis een veilige plek maken voor je hond. Veel honden die bang zijn zoeken in huis een plek om zich terug te trekken. Als dit een verantwoorde plek is, kun je die plek voor je hond inrichten met een kussen of een kleed zodat je hond daar prettig ligt.

Andere honden zoeken juist hun baasje op voor steun. Dat is prima. Als baasje hoef je niet zoals vroeger werd gezegd je hond te negeren, maar mag je steun bieden. Dit doe je door je hond aan te raken op de flanken en de hond bij je te laten zitten als hij dat wil.

Ook kun je een paar weken voor Oud en Nieuw het uitlaatschema aanpassen, zodat je laatste wandeling al om 20.00 uur is. Verder kan het prettig zijn voor je hond als hij op de laatste wandeling alleen maar een plasje hoeft te doen en daarna weer naar huis mag.

Zorg er in deze periode ook voor dat je hond nooit los is buiten. Want als er toch onverwachts een knal is en je hond raakt in paniek, dan kan dat tot heel gevaarlijke situaties leiden. Bovendien beloont de hond zichzelf: hij is bang en rent weg van het geluid. Een volgende keer zal je hond dit weer gaan doen, want het werkt. En dat wil je niet.

Boek een vakantiehuis

Sommige baasjes zoeken hun heil elders en boeken een huisje of een camping in een rustig gebied of park dat ‘vuurwerkvrij’ is. Deze plekken zijn wel vaak al lang van tevoren volgeboekt en soms gelegen in een gebied waar traditioneel met carbid wordt geschoten. Laat je dus goed informeren van te voren.

Wil je meer tips voor het omgaan met vuurwerkangst bij je hond? Luister aflevering 15 van de podcast ‘Wie laat de hond uit?’