Hoe krijg ik mijn hond mooi op de foto?

‘Voor de perfecte foto van je hond is het belangrijk ook de juiste omgeving te kiezen.’

Maaike is hondenfotograaf en vraagt zich af hoe je kan zorgen dat een hond goed luistert als je een hond op de foto wil zetten. Ze heeft weleens een pup die nog weinig commando’s kent of iemand uit het buitenland die nog even opnieuw getraind moet worden.

In de podcast ‘Wie laat de hond uit?’ bespreken de vaste tafelgasten de vraag van Maaike. Daniëlle Kock van DaKo Fotografie is gespecialiseerd in het fotograferen van honden en geeft verschillende tips voor het maken van een mooie foto, die je kunt uitvoeren met zowel een fotocamera als je mobiele telefoon.

Speciaal voor de podcast maakte Daniëlle foto’s van Marieke en Viola met hun honden.

Locatie
De locatie bepaalt al de helft van je foto. Kies een mooie locatie uit, denk hierbij aan bijvoorbeeld een sfeervolle stad of de natuur. Daniëlle: “In de natuur ga ik altijd naar een bebost gebied, zodat je een mooie diepte in de foto krijgt en de achtergrond gevuld is met groen. Je komt mij niet tegen op een eenvoudig stuk grasveld.”

Let bij het uitkiezen van je locatie ook op storende elementen op de achtergrond, zoals prullenbakken, laat geen boom uit je hond zijn kop steken en probeer de horizon recht te houden.

Licht

Rond zonsopkomst en zonsondergang heb je mooi zacht licht en heb je vaak kans op het ‘golden hour’, de goudkleurige zonnestralen. Dit zijn de beste momenten van de dag om te gaan fotograferen. Als je een foto midden op de dag maakt en het is zonnig, kunnen bepaalde lichte delen overbelicht raken en krijg je harde schaduwen in de foto. Dat is niet zo mooi, dus zorg er dan in ieder geval voor dat je hond in de schaduw staat.

Fotografeer op ooghoogte

Als je op ooghoogte fotografeert, ben je gelijkwaardig aan je hond, waardoor hij zich prettiger zal voelen dan wanneer je met je camera boven hem hangt. Zeker bij een hond die jou niet kent. Daarnaast breng je op ooghoogte je hond in de juiste verhoudingen in beeld.

“Daarom lig ik altijd op de grond bij het maken van foto’s en rol ik in de gekste houdingen voor het perfecte plaatje”, zegt Daniëlle.

Een helpende hand

Het kan handig zijn om een helpende hand te hebben. Vraag iemand met je mee die de aandacht van je hond kan vragen, zodat hij richting de lens kijkt of juist naar een andere kant. Dit kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan een piepspeeltje. Ga je alleen op pad, dan kun je ook zelf een geluidje maken of (honden)geluiden afspelen op je mobiel.

Geduld en respect

Het allerbelangrijkste is geduld en respect! Het zijn dieren en die zijn niet altijd of minder goed te sturen dan bijvoorbeeld mensen. Wacht daarom op het juiste moment om de foto te maken. Daarnaast moet het leuk blijven voor je hond. Ga hem niet dwingen voor een foto, let op de signalen die hij afgeeft, beloon hem regelmatig en laat hem ook zijn eigen ding doen.

Daniëlle: “Toen ik Viola en Barry ging fotograferen, merkten we al snel dat Barry er niet gelukkig van werd om opgetild te worden voor de foto. We hebben uiteindelijk voor een actieve foto gekozen, waarbij je heel leuk de connectie tussen Viola en Barry kan zien.”

Wil je nog meer tips over het fotograferen van je hond? Luister aflevering 27 van de podcast ‘Wie laat de hond uit?’ Ook te beluisteren via je favoriete podcastapp.

Speelgoedtips voor je hond
Speelgoedtips voor je hond
Vachtperikelen: alles over het verharen van je hond
Vachtperikelen: alles over het verharen van je hond
Waarom vers vlees goed is voor je hond: een smakelijke én gezonde keuze!
Waarom vers vlees goed is voor je hond: een smakelijke én gezonde keuze!
Volg ons: