Hond in de sneeuw? Zo voorkom je pekelpootjes!

De winter is een magisch seizoen voor jou én je hond. Sneeuwpret, lange wandelingen en frisse lucht; wat wil je nog meer? Maar wist je dat sneeuw en pekel een gevaar kunnen vormen voor de hondenpootjes? In deze blog lees je alles over het effect van pekel op je hond, hoe je pekelzout herkent en wat je kunt doen om je viervoeter te beschermen tegen pekelpootjes.

Wat is pekel en waarom is het gevaarlijk?

Pekel, ook wel strooizout genoemd, wordt in de winter gebruikt om wegen en stoepen ijsvrij te maken. Hoewel dat voor ons handig is, kan het schadelijk zijn voor honden. De scherpe korrels pekelzout kunnen irritaties, kleine sneetjes of zelfs brandwondjes veroorzaken op de kwetsbare hondenpootjes. Als je hond eraan likt, kunnen maagklachten of zoutvergiftiging ontstaan. Niet zo leuk dus!

Hoe komt je hond in contact met pekel?

Tijdens een winterwandeling loopt je hond al snel door gebieden waar is gestrooid. Pekel blijft gemakkelijk plakken aan de kussentjes van de pootjes en kan zelfs tussen de tenen blijven zitten. Als je hond zijn poten likt om de sneeuw of pekel te verwijderen, loopt hij het risico om pekelzout binnen te krijgen.

Bescherm je hond tegen pekelpootjes

Gelukkig kun je veel doen om je hond te beschermen tegen pekel en de kou. Met deze tips blijven de wandelingen veilig én leuk:

1. Controleer de pootjes regelmatig

Kijk na elke wandeling goed naar de hondenpootjes. Spoel ze af met lauwwarm water om pekelresten te verwijderen. Dit voorkomt irritaties én voorkomt dat je hond het zout oplikt.

2. Hondenschoentjes: modieus én praktisch

Overweeg speciale hondenschoentjes. Ze beschermen niet alleen tegen pekel, maar ook tegen scherpe ijsstukjes en de koude ondergrond. Het kan even wennen zijn voor je hond, maar met geduld lukt het meestal wel.

3. Gebruik pootbalsem

Breng voor de wandeling een speciale pootbalsem aan op de kussentjes. Dit creëert een beschermend laagje tegen pekelzout en kou. Ideaal voor honden die geen schoentjes willen dragen!

4. Wandelen in pekelvrije zones

Kies wandelpaden of parken waar niet wordt gestrooid. Dit is niet alleen veiliger, maar vaak ook rustiger.

Wat te doen bij pekelirritatie?

Merk je dat je hond na een wandeling veel aan zijn poten likt of mank loopt? Spoel de pootjes grondig af en controleer op sneetjes of wondjes. Bij ernstige irritatie of een vermoeden van zoutvergiftiging (symptomen zoals braken, diarree of lusteloosheid) is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk.

Een veilige winter met je hond

Met een beetje voorbereiding kun je samen blijven genieten van het winterseizoen. Denk aan warm blijven, veilige wandelroutes kiezen en de hondenpootjes extra goed verzorgen. Zo wordt de winter voor jullie allebei een feestje!

Op vakantie met je hond? Ga voorbereid op avontuur!
Op vakantie met je hond? Ga voorbereid op avontuur!
Overstappen van brokken naar vers vlees: wij helpen je daarbij!
Overstappen van brokken naar vers vlees: wij helpen je daarbij!
Hondvriendelijke horeca: door jullie getipt via social media
Hondvriendelijke horeca: door jullie getipt via social media
Volg ons: