Yes, de geur van avontuur hangt in de lucht! Maar wacht even, wat is een avontuur zonder je harige viervoeter? Jij weet dat een (gezins)vakantie pas compleet is als je maatje erbij is. Dat wordt een geweldige ervaring, maar vraagt wel om wat extra voorbereiding. Dus stel jezelf de volgende 6 vragen om te checken of je écht goed voorbereid vertrekt:
Elk land heeft zijn eigen regels voor het reizen met huisdieren. Ga je bijvoorbeeld via België en Frankrijk naar Spanje? Zorg dan dat je aan de regels van al deze landen voldoet. Een goede voorbereiding is het halve werk!
Rabiësvaccinatie: laat je hond ruim voor vertrek tegen rabiës (hondsdolheid) vaccineren. Voor de meeste landen moet deze inenting minimaal drie weken voor vertrek gegeven worden.
Bloedtest voor rabiëstiter: in sommige gevallen moet er voor vertrek naar een land buiten de EU een bloedtest gedaan worden om te zien of de vaccinatie is aangeslagen. Deze test kan 30 dagen na de vaccinatie gedaan worden.
Let op: soms is de bloedtest niet verplicht om naar het buitenland te reizen, maar wel om daarna met je hond weer terug naar de EU te kunnen.
Gezondheidscontroles: laat je dierenarts een gezondheidscheck doen. Denk bijvoorbeeld aan ontwormen, behandeling tegen teken en eventuele extra vaccinaties.
Zorg voor een geldig EU-dierenpaspoort waarin alle inentingen en onderzoeken up-to-date zijn.
Het is slim om de contactgegevens van een dierenarts op je vakantiebestemming in je telefoon op te slaan. Zo ben je altijd voorbereid, mocht je hond onverwacht zorg nodig hebben.
Een chip is een must voor je hond als je op reis gaat. Mocht je hond weglopen, dan kan hij/zij dankzij de chip weer snel bij jou terechtkomen. Overweeg ook een tracker of penning aan de halsband voor extra zekerheid.
Of je nu met de auto of het vliegtuig reist, zorg voor een veilige en comfortabele reis voor je hond. Voor autoritten kun je een speciale autogordel of bench gebruiken. Als je met het vliegtuig reist, controleer dan de eisen van de luchtvaartmaatschappij voor het vervoeren van huisdieren.
Let op: het verschilt per land aan welke eisen je moet voldoen om je hond in te auto te mogen vervoeren.
Vakantiechecklist: wat neem ik mee?
Nu je alles hebt voorbereid, zijn jullie klaar voor een onvergetelijk avontuur! Hier is een handige checklist om zeker te weten dat je niets vergeet:
- EU-dierenpaspoort
- Gordel/bench
- Hondenvoer, Smuldier!
- Eigen eet- en drinkbak
- Voldoende water
- Halsband en riem
- Mand/kussen
- Speeltjes en favoriete knuffel
- Wanneer van toepassing: medicijnen
- Poepzakjes
- Tekentang
Wil je hond graag Smuldier smullen op vakantie?
Dat kan prima, mits je het goed voorbereidt. Gebruik een stevige koelbox met goed bevroren koelelementen en leg de maaltijden strak tegen de elementen aan. Zet de box op een koele plek in de auto, uit de zon. Houd wel rekening met de reistijd: bij ritten langer dan 6 uur is de kans groot dat het vlees begint te ontdooien. Is het onderweg volledig bevroren gebleven, dan kun je het veilig opnieuw in de vriezer leggen op je bestemming. Check daarom van tevoren of er een vriezer aanwezig is. Geen vriezer (of een te lange reis)? Neem dan Smuldier Door de Brok mee, vers vlees dat je mengt door de vertrouwde brokken van je hond. Dit hoeft niet gekoeld bewaard te worden. Je kunt Smuldier Door de Brok ook als snackje op de likmat aan je hond geven. Tip: leg de likmat met Smuldier Door de Brok erop even in de vriezer en je hond heeft een heerlijk hondenijsje! En goed om te weten: ben je op vakantie in België? Smuldier is daar ook verkrijgbaar in diverse supermarkten.
Pak jullie koffers in en maak er een fantastische tijd van! Fijne vakantie!