‘’Als ik met mijn pup over straat loop, is ze een echte babe magnet!’
Wanneer je voor het eerst met je pup over straat gaat, wil iedereen de pup aaien en knuffelen. Dat is leuk, maar misschien ook wat veel van het goede. Je nieuwe pup heeft ook rust nodig. Wat zijn de do’s and dont’s als je met je pup voor het eerst naar buiten gaat?
In de podcast ‘Wie laat de hond uit?’ bespreken drie hondenbezitters het wel en wee van het leven met hun hond. In elke aflevering schuift een hondenexpert aan om dieper in te gaan op een specifieke vraag. In de zesde aflevering bespreken Jet, Lysbeth en Marieke hun eerste stappen buiten de deur met hun hond. Lector mens-dier relaties Kathalijne Visser praat mee en vertelt waar je op moet letten.
Calming signals
‘Net als bij de komst van een baby, is veel rust belangrijk voor een jonge pup’, zegt Kathalijne Visser. Ze heeft zelf ook een pupje in huis laten opgroeien en werkte met een bezoekrooster. Maximaal twee mensen op een dag. ‘Een pup heeft veel slaap nodig en weinig nieuwe prikkels. Dus geef de pup niet teveel nieuwe speeltjes in het begin. Al die nieuwe geuren en kleuren moeten verwerkt worden.’
Wanneer je voor het eerst naar buiten gaat met je pup, let dan goed op de signalen die je hond zelf afgeeft. ‘Duikt ze in elkaar, of gaat z’n staartje juist kwispelen? Het zijn allemaal tekens waarmee de pup aangeeft of hij liever een stapje vooruit of achteruit doet. Als je pup zijn staart tussen de benen doet, als mensen op straat de pup willen aaien of knuffelen, geef dan aan dat de pup wat overprikkeld is en dat het beter is om dat niet te doen.’, vertelt Kathalijne Visser.
Andere signalen dat een pup zich niet fijn voelt, zijn de platte stand van de oren, z’n bek aflikken, gapen of z’n kop half afwenden. Dat noemen we calming signals. Het zijn signalen waarmee de hond probeert stress te ontladen en waarmee het aangeeft: doe dit even niet. Leer deze signalen te herkennen.
Winkelstraat
Op een heel jonge leeftijd zijn pups nog wel in de fase dat ze makkelijk kunnen wennen aan nieuwe dingen. Dat is voor de fase waarin ze wat angstiger worden. Dus leer ze juist in het begin verschillende nieuwe dingen aan, zoals wandelen door een winkelstraat. Maar beperk het wel. Net zoals het huisbezoek. Houd het klein en let goed op de signalen van de hond.
Marieke vult aan: ‘Bij herplaatsers merken we dat ze soms niet eens buiten hun eigen erf durven te plassen. Dan is ons advies: loop gewoon een heel klein rondje, telkens hetzelfde rondje. Zorg dat ‘ie daar durft te plassen en te poepen, maak het dan wat groter. En als je dat een tijdje doet, dan kun je overal naartoe.’
Bekijk ook waar het veilig is om te wandelen. Loop jij standaard een rondje, waar je heel veel dingen tegenkomt? Dan is het heel prettig dat je hondje ontdekt wat normaal is. Dus woon jij in de stad, dan moet je al hele andere dingen tot het normale repertoire gaan maken dan wanneer je op het platteland woont, waar koeien zijn.
Band opbouwen
Door je hond voorzichtig te laten wennen aan nieuwe situaties, bouw je ook een intense band op met je hond. Het heeft dus twee doelen.
Kathalijne Visser vertelt nog: ‘Ik loop elke ochtend hetzelfde rondje met onze hond. Sinds kort staan er twee grote witte zandzakken op onze route, voor bestrating. Ik merk dat mijn hond denkt: ‘hé, dat stond hier een half jaar geleden niet ‘Oe, eng’. Dan loop ik gewoon heel rustig, zonder haar te trekken daarheen en dan ziet ze dat ik het aanraak en dan komt ze ook. Dat versterkt de band tussen ons.’
Wil je nog meer tips over het naar buiten gaan met je pup. Luister aflevering 6 van de podcast ‘Wie laat de hond uit?’ Ook te beluisteren via de bekende podcastkanalen.