Hondeneigenaren, pas op voor grasaren!

Ze zijn weer vol in bloei: grasaren. Hoewel deze pluimen onschuldig lijken, vormen ze een serieus gevaar voor je geliefde viervoeter. In dit artikel lees je wat grasaren zijn, waarom ze gevaarlijk zijn en hoe je je hond hiertegen kunt beschermen.

Wat zijn grasaren?

Grasaren zijn de scherpe zaden van een wilde grassoort die bloeit van juni tot en met augustus. Je vindt ze vooral langs stoep- en wegranden, in wild gras en op velden waar niet gemaaid wordt. En dat zijn nu precies de plekken waar onze honden veel lopen en snuffelen. Zorg dus dat je extra oplet tijdens én na het wandelen, want grasaren kunnen zich vasthaken aan de vacht, tussen de tenen, in de oren, neusgaten en zelfs in de ogen van je hond. Met mogelijk grote gevaren als gevolg …

Waarom zijn grasaren zo gevaarlijk voor honden?

Grasaren hebben weerhaakjes én een scherpe punt. Wanneer de punt de huid van je hond bereikt, boort deze zich door de huid heen. Er ontstaat dan een wondje. Al ‘kruipend’ kunnen deze lichaamsvreemde deeltjes daar voor beschadigingen en zeer pijnlijke infecties zorgen. Onbehandeld dringt de grasaar zich steeds dieper in het weefsel en is dan nog moeilijk te vinden. Een grasaar in het oor kan bijvoorbeeld op den duur het trommelvlies perforeren.

Symptomen aanwezigheid grasaren

De klachten van een grasaar bij je hond treden meestal acuut op. Symptomen kunnen zeer uiteenlopen. Afhankelijk van waar de grasaar in de huid van de hond is gekropen, zijn de volgende symptomen zichtbaar:

  • In het oor: je hond schudt veel met z’n kop, houdt hem scheef of krabt aan z’n oren. Soms jankt hij bij het krabben, wat wijst op pijn.
  • Tussen de tenen: je hond loopt mank en/of likt veel tussen z’n tenen. Als je een klein gaatje ziet, kan het zijn dat er een grasaar in zit.
  • In het oog: tranende ogen kunnen wijzen op een grasaar. Ook als je hond in z’n ogen wrijft, is dat een teken. Soms is de aar nog zichtbaar, maar meestal verdwijnt hij snel achter het oog door te knipperen.
  • In de keel: als je hond veel hoest, kan dat wijzen op een grasaar.
  • In de neus: je hond niest veel of wrijft met de poot over de neus.

Au! Grasaar ontdekt?

Soms kun je grasaren die zich hebben vastgezet met een pincet of tangetje uit de huid of oren van je hond verwijderen. Maar als de grasaar te diep zit, is een operatie nodig. Voor zulke gevallen is het belangrijk om altijd naar een dierenarts te gaan. Kun je geen grasaar vinden, maar vertoont je hond toch symptomen? Ga dan direct naar de dierenarts! Een grasaar kan zich snel diep in de huid boren en ernstige problemen veroorzaken.

Wat kun je zelf doen om je hond te beschermen?

  • Controleer na elke wandeling

Als je terugkomt van een avontuurlijke wandeling, neem dan even de tijd om je hond te controleren. Grasaren verstoppen zich graag tussen de tenen, in de oren, neus, mond en rond de ogen, dus kijk daar extra goed.

  • Houd vacht kort

Overweeg daarnaast om de vacht van je hond wat korter te houden, vooral rond de poten, buik en oren. Dit maakt het makkelijker om grasaren op te sporen en voorkomt dat ze zich vastzetten.

  • Let op symptomen

Let goed op tekenen van ongemak, zoals niezen, hoesten, schudden met de kop of likken aan de poten. Als je iets opmerkt, neem dan direct contact op met je dierenarts.

Nu je alles weet over grasaren, kun je met een gerust hart op pad met je hond. Geniet van de mooie dagen, ga lekker aan de wandel en wees alert. Veel plezier en fijne wandelingen samen!

Vind een hond die bij je past
Vind een hond die bij je past
De plek van je hond in het gezin
De plek van je hond in het gezin
Hoe krijg ik mijn hond mooi op de foto?
Hoe krijg ik mijn hond mooi op de foto?
Volg ons: