Hoe werk je aan de hechting met je nieuwe hond?

‘Het belangrijkste is de rust bewaren!’

Je krijgt een nieuwe pup in huis. Daar wil je je goed op voorbereiden. Je haalt een bench, hondenvoer, een riem en speeltjes in huis om de hond te verzorgen. Daarnaast is het belangrijk om een goede band op te bouwen met je nieuwe hond. ‘Honden kunnen zich goed spiegelen aan mensen, dat proces is al eeuwen bezig’, legt dierenarts Sandra Haven uit.

In de podcast ‘Wie laat de hond uit?’ bespreken drie hondenbezitters het wel en wee van het leven met hun hond. In elke aflevering schuift een hondenexpert aan om dieper in te gaan op een specifieke vraag. In de eerste aflevering bespreken Jet, Lysbeth en Marieke de eerste ontmoeting met hun hond en de manier waarop ze werkten aan de hechting. Dierenarts Sandra Haven praat mee en geeft tips om de hechting met je hond te verbeteren.

Verliefd op een foto

Lysbeth deed vluchtelingenwerk op Lesbos en kreeg zo een band met het eiland. Via Facebook werd ze verliefd op een foto van haar hond in een opvangtehuis op Lesbos. Deze hond gaf haar direct een warm gevoel. ‘Ik woon alleen en reis veel, dus ik vond dat ik geen hond erbij kon hebben’, vertelt ze. ‘Maar uiteindelijk heb ik het toch gedaan en daar geen moment spijt van gehad. Ik heb het zorgvuldig aangepakt en mij goed voorbereid door er veel over te lezen, een hondenuitlaatservice te regelen en mijn ouders stemden in om oppasadres te zijn.’

Marieke koos haar Labrador uit een nestje met elf pups. ‘Ik wist dat de fokker die ik uitkoos betrouwbaar was. De fokker heeft een screeningsprogramma met ons doorgenomen en heeft onze karaktereigenschappen gematcht aan een pup. Ik ben dol op Mila en ben heel blij dat ik haar van pups af aan heb meegemaakt.’

Overprikkelen

Dierenarts Sandra Haven geeft aan dat het verleidelijk is om in die eerste weken je hond te showen aan je vrienden en familie. Dat is niet verstandig. Een puppy heeft de eerste tijd vooral rust nodig. ‘Geef de pup rust en aandacht op een goede manier, door goed gedrag te belonen, zodat de hond zich rustig kan settelen en de band met jou als eigenaar versterkt kan worden.’

Puppy’s kun je snel overprikkelen. Je moet het rustig opbouwen, door de eerste dagen thuis te blijven met je nieuwe pup. Anders krijgt je pup teveel nieuwe indrukken en dan creëer je misschien een angst bij je hond die je niet wilt. Doe dus de eerste dagen niet al te veel.

Bij volwassen honden uit de opvang geldt dat ook. Je weet niet altijd wat hun achtergrond is. Zo’n nieuwe hond moet je voorzichtig benaderen. Vermijd veel bezoek of bereid eventuele uitstapjes goed voor. Zorg dat je in je houding rust uitstraalt. Neem beloningen mee om je hond in deze nieuwe situatie zoveel mogelijk te steunen en te begeleiden. Dat begeleiden doe je door goed gedrag direct te belonen.

Oxytocine

Als je kijkt naar onderzoek over de relatie tussen mens en dier, dan zie je dat mensen en honden een bijzondere band hebben. Honden zijn inmiddels zo’n vijftienduizend jaar gedomesticeerd. Door deze band komen er zowel bij de honden als bij hun eigenaren hormonen vrij, die de band versterken. Dat hormoon is oxytocine.

Mensen die hun hond vaker aanraken en kusjes geven zijn in een onderzoek vergeleken met hondeneigenaren die dat niet doen. Bij de hondeneigenaren die hun hond veel aanraakten, bleek een hoger gehalte aan oxytocine in hun lijf te zitten. Het is wel belangrijk om bij het contact met je hond de basishygiëne in acht te nemen. Maar oxytocine, het knuffelhormoon, zorgt ervoor dat je je beter voelt. Het stressgehalte in je lichaam daalt. Ditzelfde hormoon komt ook vrij bij de hond. Dat maakt die hechting zo bijzonder.

Spiegel

Een hond spiegelt zich aan de mens. De hond kan de mens goed lezen. Beter nog dan chimpansees. De band tussen een hond en zijn eigenaar lijkt op de ouder-kind-hechting, die psychologie is hetzelfde. Als de hond een goede hechting heeft met de eigenaar, geeft dat rust in nieuwe situaties. Dat geldt nog niet als jij en je hond elkaar net leren kennen. Neem daar dus de tijd voor en geef je hond veel tijd om te kunnen slapen. De slaap is voor de hond belangrijk om alle nieuwe prikkels te verwerken.

Wil je nog meer tips over het werken aan de hechting met je nieuwe hond? Luister aflevering 1 van de gloednieuwe podcast ‘Wie laat de hond uit?’ Ook te beluisteren via de bekende podcastkanalen.

Beestjes buiten boord: de gids om vlooien en teken te verslaan!
Beestjes buiten boord: de gids om vlooien en teken te verslaan!
Heeft mijn hond verlatingsangst?
Heeft mijn hond verlatingsangst?
Met je puppy naar buiten..
Met je puppy naar buiten..
Volg ons: