Hoe ga je om met vuurwerkangst bij je hond?

Veel honden hebben last van (illegaal) afgestoken vuurwerk. Dat begint vaak al in oktober en november. In een aflevering van de podcast ‘Wie laat de hond uit?’ vraagt luisteraar Mieke zich af hoe ze haar bange hond het best uit kan laten als er in de weken voor Oud & Nieuw al geknald wordt. Presentator Jet Sol gaat in gesprek met hondenbezitters en dierenarts Evelien van der Waa over dit onderwerp.

Evelien van der Waa heeft zich gespecialiseerd in angst voor vuurwerk bij honden en geeft bruikbare tips hoe je je hond hiermee kan helpen. Heb je een hond die bang is voor vuurwerk, begin dan op tijd om hier iets mee te doen. Het vervelende bij angst is dat het erger wordt, als je er niks aan doet. De angst kan zich uitbreiden (= generaliseren) naar andere geluiden die op vuurwerk lijken.

Trainen

Bij pups en jonge honden die nog niet bang zijn, is het heel goed mogelijk om ze te trainen met behulp van geluidsfragmenten op tv, computer of telefoon. Je leert je pup dan als het ware dat deze geluiden ‘leuk’ zijn in plaats van eng. Zolang je hond geen signalen van angst laat zien, ga je de geluidssterkte voorzichtig opvoeren. Het is belangrijk om dit regelmatig te blijven oefenen gedurende het jaar. Laat je hond wel angst of ongemak zien, dan moet je een stapje terug.

Ook bij honden die al bang zijn voor vuurwerkgeluiden kun je deze training gebruiken, alleen is dat veel moeilijker. Het hangt af van de angst van de hond, hoe erg is die angst en is de angst alleen voor de knallen of ook voor andere aspecten van vuurwerk, zoals de luchtdrukverandering, lichtflitsen of kruitdampen. Als je hond alleen bang is voor de geluiden van vuurwerkknallen, spreken we van eenvoudige angst, en kun je zelf met training aan de slag. Voor andere soorten angst is het verstandig om samen met een gedragstherapeut te werken en eventueel, via de dierenarts, ondersteunende medicatie te overwegen.

“Zolang je hond geen signalen van angst laat zien,
ga je de geluidssterkte voorzichtig opvoeren”

Kleding voor je hond

Er bestaat een soort jas voor je hond, een Thundershirt. De jas werkt net als het inbakeren bij baby’s. Het geeft druk op het lichaam, waardoor je hond rustiger wordt. Evelien heeft meerdere eigenaren die tevreden zijn over het Thundershirt bij hun hond. Heel belangrijk is dat het goed past: het moet voldoende druk geven op het lichaam.

Ook zijn er oordoppen voor je hond (Mutt muffs). Deze oordoppen zet je over de oren van je hond heen, waardoor hij veel minder last heeft van geluiden. Je moet je hond wel trainen om de oordoppen op te zetten. Niet alle honden zullen het prettig vinden om iets op hun kop te hebben, maar het is een praktisch hulpmiddel.

Medicijnen

Dierenartsen kunnen medicijnen voorschrijven voor honden die heel bang zijn. Deze werken vaak goed. Op dit moment zijn er drie geregistreerde diergeneesmiddelen voor vuurwerkangst bij honden (Pexion, Sileo en Multipam). Het nadeel is dat je deze medicijnen maar een beperkte periode, maximaal een week, mag geven. De periode dat er knallen zijn is echter veel langer.

Gelukkig zijn er naast de echte medicijnen ook voedingssupplementen en producten op basis van plantaardige stoffen die kunnen helpen bij vuurwerkangst en die je wel langere tijd mag geven. Vaak bevatten deze producten stoffen als L-Theanine (Telizen) of L-tryptofaan (Puur Tranquil).

Een product, dat ook veel door dierenartsen wordt voorgeschreven, heeft als werkzame stof een melkeiwit alfa casozepine (Zylkene). Dit eiwit heeft een rustgevend effect op honden. Bij voedingssupplementen moet je in het algemeen wel wat langer van tevoren beginnen met geven. Voor Zylkene is dat twee weken.

Evelien gebruikt zelf al meer dan twintig jaar een product op basis van planten. Hier zitten onder andere haver, hop en passiebloem in. Deze planten hebben allemaal een rustgevend effect, zonder dat de hond sloom wordt. Eigenaren melden dat hun hond met de druppels buiten relaxter is, nog wel uitgelaten kan worden en in huis ook rustiger is.

Luister aflevering 15 van de podcast ‘Wie laat de hond uit?’ Ook te beluisteren via je favoriete podcastapp.

Tips vanuit onze socials

Wij vroegen jullie, via onze social media kanalen, om tips en tricks om de jaarwisseling voor je hond aangenamer te maken. Binnenkort delen we een selectie van de beste tips die jullie hebben aangedragen – stay tuned!

Heeft mijn hond verlatingsangst?
Heeft mijn hond verlatingsangst?
Zwemmen met je hond: dit is wat je moet weten!
Zwemmen met je hond: dit is wat je moet weten!
Waarom vers vlees goed is voor je hond: een smakelijke én gezonde keuze!
Waarom vers vlees goed is voor je hond: een smakelijke én gezonde keuze!
Volg ons: