Help! Mijn hond schrokt: oorzaken, gevolgen én tips

Als hondenbaasje wil je natuurlijk dat je viervoeter geniet van elke maaltijd. Maar wat als je hond zijn voer naar binnen schrokt en het lijkt alsof ‘ie al dagen niets gegeten heeft? Je vraagt je dan waarschijnlijk af wat de oorzaak is en of het wel gezond is. Laten we daarom jouw vragen eens onder de loep nemen en je tips geven over hoe je je schrokker helpt om rustiger te eten.

Waarom schrokken honden?

Schrokgedrag bij honden is vaak instinctief en kan versterkt worden door hun omgeving. Het begint vaak al op jonge leeftijd. Stel je een nestje pups voor, allemaal vechtend om een plekje bij mama’s tepel of de voerbak. Dan leer je snel te eten! Thuis kan het ook gebeuren als er meerdere honden zijn, waarbij competitie over het eten ontstaat. Honden gaan dan sneller eten uit angst dat het anders wordt afgepakt. En laten we verveling niet vergeten: honden die zich vervelen of onvoldoende mentale stimulatie krijgen, vinden in eten een spannend moment van de dag; ze storten zich dan volledig op hun maaltijd.

De gevolgen van schrokken

Schrokken lijkt misschien onschuldig, maar toch heeft het nare gevolgen:

  1. De spijsvertering

Wanneer honden schrokken, slikken ze veel lucht in samen met hun voedsel. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel en zelfs maagkantelingen, een levensbedreigende aandoening waarbij de maag verdraait.

  • Het gebit

Het snelle, haastige kauwen kan ook slecht zijn voor hun gebit. Honden die niet goed kauwen, hebben meer kans op tandplak en tandsteen, wat kan leiden tot tandvleesontsteking en andere tandheelkundige problemen.

  • Winderigheid

Door al dat lucht inslikken tijdens het schrokken, kunnen honden last krijgen van winderigheid. Niet alleen is dit onaangenaam voor jou en je hond, het kan ook een teken zijn van spijsverteringsproblemen.

  • Overgewicht

Schrokken kan er ook toe leiden dat honden meer eten dan nodig is. Doordat ze zo snel eten, krijgen ze niet de kans om te voelen dat ze vol zitten, wat kan bijdragen aan overgewicht. En zoals we weten, brengt overgewicht weer andere gezondheidsproblemen met zich mee, zoals gewrichtsproblemen en diabetes.

Het is dus belangrijk om het schrokgedrag van je hond aan te pakken om deze gezondheidsproblemen te voorkomen.

Hoe je een schrokker kunt helpen

  1. Zorg voor een rustige eetplek

Laat je hond op een rustige plek eten, waar hij zo min mogelijk gestoord kan worden door externe factoren of andere dieren. Dit kan helpen om de stress en de neiging tot schrokken te verminderen.

  • Serveer het voer in speciale voerbakken

Er zijn speciale voerbakken ontworpen om het schrokken te verminderen. Anti-schrokbakken hebben bijvoorbeeld obstakels waardoor je hond langzamer gaat eten.

  • Gebruik likmatten en/of speeltjes

Likmatten kunnen helpen om schrokken te verminderen door de maaltijd uit te smeren, waardoor je hond langzamer eet. Daarnaast zijn speeltjes zoals een Kong, waarin je voer kunt verstoppen, erg nuttig. Ze vertragen het eetproces én zorgen er daarnaast voor dat je hond mentaal gestimuleerd wordt.

  • Bied meerdere kleine maaltijden aan

In plaats van je hond één grote maaltijd per dag te geven, kun je het voer verspreiden over meerdere kleine maaltijden. Zo krijgt je hond de kans om in kleinere porties te eten, wat helpt om het schrokken te verminderen. Door vaker te voeren, blijft je hond ook verzadigd en heeft hij minder de neiging om zijn eten naar binnen te schrokken.

Met de juiste aanpak kan je hond leren om op een rustigere en gezondere manier te eten. Geen gestress meer bij het eten en geen opgeblazen buikjes meer. Zowel jij als je hond zullen genieten van een relaxtere maaltijd. Dus probeer deze tips eens uit en hopelijk verandert je viervoeter in een kalme, tevreden eter. Smakelijk eten!n!

Waarom vers vlees goed is voor je hond: een smakelijke én gezonde keuze!
Waarom vers vlees goed is voor je hond: een smakelijke én gezonde keuze!
Zwemmen met je hond: dit is wat je moet weten!
Zwemmen met je hond: dit is wat je moet weten!
Hondvriendelijke horeca: door jullie getipt via social media
Hondvriendelijke horeca: door jullie getipt via social media
Volg ons: