De plek van je hond in het gezin

‘Het belangrijkste is dat je hond zich veilig voelt.’

Ilona vraagt zich af hoe het zit met het roedelgedrag bij haar hond. Ze leest op de ene website dat een hond altijd onderaan de roedel staat in het gezin. En op de andere site staat dan weer dat dat niet het geval is. Hoe zit het nu echt? Moet je je hond altijd laten zien dat jij eerst eet of de deur uit gaat, om daarmee duidelijk de leiding te nemen?

In de podcast ‘Wie laat de hond uit?’ bespreken drie hondenbezitters het wel en wee van het leven met hun hond. In elke aflevering schuift een hondenexpert aan om dieper in te gaan op een specifieke vraag. In de vijfde aflevering bespreken Jet, Lysbeth en Marieke het roedelgedrag van honden. Lector dier-mens interacties Kathalijne Visser praat mee en geeft tips hoe je moet omgaan met de plek van je hond in het gezin.

Signalen

In de jaren 60 en 70 is onderzoek gedaan naar het gedrag van wolven in gevangenschap. Daarop is de theorie van alpha-gedrag bij honden gebaseerd. Deze theorie zegt dat de hond de ‘alpha’ is en dominant gedrag laat zien als hij geen leiding krijgt. Onderzoekers zijn teruggekomen van deze theorie. Volgens Kathalijne Visser is het niet nodig rekening te houden met dominant gedrag. ‘Als welzijnsonderzoeker zeg ik vaak: let vooral op de signalen van je hond. In elke relatie geldt dat de één altijd iets dominanter zal zijn dan de ander. Of het nu om honden onderling gaat, of om menselijke relaties.’

‘Leer te lezen wanneer je hond in de stress raakt. Een beetje stress is niet erg, maar het moet niet over de top gaan. Deze signalen herken je aan het likken van de neus, maar ook aan het gapen. Als de kinderen de hond op schoot willen nemen en de hond begint aan zijn neus te likken, dan is het een indicatie dat de hond het spannend vindt en weer op de grond gezet wil worden.’ vertelt Kathalijne Visser.

Harmonie en duidelijkheid

Wat belangrijker is dan nadenken over dominantie, is dat er goede harmonie en duidelijkheid in huis is. Net als bij het opvoeden van kinderen. Duidelijkheid en structuur, daar vraagt een hond om.

Kathalijne Visser: ‘Als een hond zich groot maakt tegenover een andere hond, is dat een vorm van dominantie. Daar is niks mis mee. Hij laat daarmee zien: ik ben ouder en sterker dan jij. De andere hond maakt zich wat kleiner en dan gaan ze vrolijk verder.’ Dominantie is een natuurlijk proces en daar moet je de hond niet steeds op afrekenen.

De jongste

‘Wij hebben zelf twee jongens. Toen wij onze hond als pup kregen, waren onze zonen net puber geworden. Onze jongste werd behoorlijk lastiggevallen door de hond en in zijn enkels gepakt. Zoals een jonge hond dat doet, op een speelse manier. Soms zie je dat een hond die in een gezin erbij komt, gaat kijken wat zijn plek is ten opzicht van de leden van het gezin.’, vertelt Kathalijne Visser.

‘Je kunt dan kijken wat de oorzaak is, dat de hond steeds de jongste speels in zijn enkels bijt. Onze zoon vond het heerlijk om op de grond te liggen met de hond. Dus hij verlaagt zich. Dat nodigt natuurlijk uit tot spelen. Daar kun je eenvoudig wat aan veranderen.’

Wil je nog meer tips over de plek van je hond in het gezin? Luister aflevering 5 van de podcast ‘Wie laat de hond uit?’ Ook te beluisteren via de bekende podcastkanalen.

Vers vlees: is het óók geschikt voor puppy’s?
Vers vlees: is het óók geschikt voor puppy’s?
Je huis voorbereiden voor de komst van een hond
Je huis voorbereiden voor de komst van een hond
Waarom vers vlees goed is voor je hond: een smakelijke én gezonde keuze!
Waarom vers vlees goed is voor je hond: een smakelijke én gezonde keuze!
Volg ons: