Zo, heerlijk teruggekomen van een lekkere wandeling met je viervoeter. Wat heeft-ie toch fijn gespeeld met andere honden! Kwispelend loopt-ie naar binnen met een voldane blik in de ogen … Maar wat is dat? Een ongenode gast die meereist op de rug van je trouwe vriend? Vlooien en teken kunnen de pret flink bederven, zowel voor hond als baasje. Gelukkig kun je met een beetje kennis en de juiste aanpak je hond blij en gezond houden. En dat maakt jou dan weer gelukkig!
Wat zijn vlooien en teken precies?
Vlooien zijn die kleine, springende insecten die je hond enorm veel kriebels kunnen geven. Ze voeden zich met bloed en kunnen in een mum van tijd een hele kolonie op je hond beginnen. Teken, aan de andere kant, zijn geen insecten maar behoren tot de spinachtigen. Ze wachten in grassen en struiken tot jouw nietsvermoedende hond langsloopt om zich vervolgens vast te bijten en te ‘smullen’ van het bloed van jouw viervoeter.
Een schild van bescherming
De eerste stap in de strijd tegen deze ongewenste gasten is preventie. Een maandelijkse pipetbehandeling (ook wel spot-on genoemd), een vlooien- en tekenband of spray kan wonderen doen. Het toepassen van een preventief middel maakt jouw hond een stuk minder aantrekkelijk voor vlooien en teken. Zie het als een onzichtbaar schild dat ‘m beschermt! Maar onthoud: check je hond alsnog regelmatig op vlooien en teken.
TIP! Sommige producten zijn geschikt voor puppy’s, anderen voor volwassen honden. Kijk goed wat past bij jouw hond. Twijfel je? Vraag dan altijd advies van de dierenarts.
Tóch vlooien? Dit moet je doen!
Merk je dat je hond zich vaker krabt dan normaal? En ontdek je zwarte korreltjes in de vacht? Dit kunnen signalen zijn dat je maatje last heeft van vlooien. Natuurlijk supervervelend, maar ook gevaarlijk! Ze kunnen leiden tot huidinfecties, haaruitval en zelfs het overbrengen van lintwormen. En … als ze op je hond zitten, dan leven er waarschijnlijk nog meer in je huis en omgeving, want een vlooienplaag is al snel een feit. Zo behandel je ze snel:
- Start met een vlooienbehandeling: er zijn verschillende opties, waaronder orale middelen en vlooienbanden. Deze behandelingen doden niet alleen volwassen vlooien, maar stoppen ook de ontwikkeling van eieren en larven.
- Reinig je huis: was al het beddengoed (van jou en je hond) op hoge temperatuur, stofzuig grondig en gebruik een omgevingsspray die speciaal is ontworpen om vlooien te doden.
- Regelmatige controle: zelfs na de behandeling is het essentieel om je hond regelmatig te controleren op vlooien om een nieuwe plaag te voorkomen.
Tóch een teek? Tijd voor actie!
Een grondige controle van je hond op teken is essentieel, vooral na wandelingen in natuurrijke gebieden. Teken die net op de hond zijn gekomen, zijn vaak erg klein en kunnen zich gemakkelijk verbergen in huidplooien. Het is daarom belangrijk om de vacht en huid van je hond zorgvuldig te inspecteren. Tóch een teek gevonden? Dan moet ‘ie zo snel mogelijk verwijderd worden, omdat teken gevaarlijke ziekten op honden kunnen overdragen. Het verwijderen van een teek moet zorgvuldig gebeuren om te voorkomen dat de kop van de teek in de huid achterblijft. Het gebruik van een speciale teekverwijderaar of pincet wordt aanbevolen om de teek veilig en effectief te verwijderen.
- Verwijdering: gebruik een tekentang of pincet om de teek zo dicht mogelijk bij de huid van je hond vast te pakken. Trek de teek er langzaam uit met een rechte, gestage beweging zonder te draaien of te knijpen, om te voorkomen dat delen van de teek afbreken en in de huid blijven. Mocht je een (Smuldier) tekenkaart in je bezit hebben, kun je de teek ook hiermee verwijderen. Je schuift de inkeping onder het lichaam van de teek en tilt dan de kaart omhoog zodat de teek los zal laten.
- Desinfecteer: na het verwijderen van de teek, behandel je de bijtplek (en je gereedschap) met desinfectiemiddel. Was daarna grondig je handen.
TIP! Heb je de teek te pakken gekregen of zie je hem nog lopen over de vacht van je hond? ‘Verpak’ ‘m dan in een plakbandje. Druk het plakbandje dubbel met de teek ertussen. Zo kan hij geen kant meer op.
Met deze gids bij de hand ben je volledig uitgerust om je hond te beschermen tegen de ongewenste aandacht van vlooien en teken. Door preventie, zorgvuldige controle en de juiste actie op het juiste moment, bied je je viervoeter de zorg die hij nodig heeft!